In mei 2022 werd de jaarrekening 2021 door het bestuur van de Stichting Vrienden Museum Noordwijk formeel vastgesteld. De jaarrekening is te vinden onder Financieel verslag.

Schetsen Max Liebermann

We kunnen bekendmaken dat er twee schetsen van Max Liebermann zijn toegevoegd aan de collectie. Dit dankzij een schenking van Rotary Noordwijk. Hierbij een korte introductie.

Als Max Liebermann voor het eerst in 1905 naar Noordwijk komt, is hij al 58 jaar. Wat hij zelf ook op dat moment nog niet wist, is dat hij z’n belangrijkste ontwikkeling als kunstenaar nog voor zich had. Natuurlijk, hij had als kunstenaar al een grote naam opgebouwd en was in die wereld nadrukkelijk aanwezig. Fysiek ging het niet allemaal op rolletjes. Hij had in toenemende mate last van jicht en vooral in zijn handen. Voor een schilder die veel en plein air werkt en dus zijn schilderkist en eventueel z’n doek moest meesjouwen was dat duidelijk een handicap. Natuurlijk wist hij altijd wel z’n mannetjes voor zijn karretje te spannen om zo dat probleem op te lossen. Leo Klein-Diepold verhaalt erover in brieven aan Julie Gascard, z’n latere echtgenote. Een andere oplossing is dat je kleiner en met lichter materiaal gaat werken zoals een schetsboekje en een potlood of een krijtje.

Veel van die schetsen spelen in latere atelierwerken een belangrijke rol. In die schetsen is het schrift van de kunstenaar heel goed te zien

op board 34.7 x 47.6 cm, Hannover Landesmuseum

Badende

Krijt op papier (uit een schetsboek), 10 x 15,2 cm. De authenticiteit is bevestigd door Margreet Nouwen. De krachtige direkte lijnen en de toonvlakken die met de zijkant van de stift zijn aangebracht, zijn helder afleesbaar. Ook de hoge horizon is typerend bij deze werken en dus ook deze schets. Er zijn meerdere van dit soort schetsen.

 

De ontwikkeling van realisme naar impressionisme is de belangrijke kunsthistorische ontwikkeling die Liebermann in m.n. zijn Noordwijkse periode doormaakt.

Viehweide hinter den Dünen (Holland),

ca 1908, krijt op papier, 12×19,3 cm. De authenticiteit is bevestigd door Margreet Nouwen. Ook in dit werk is de directe schrijfwijze in de manier van tekenen door Max Liebermann goed te zien. Ook bij deze schets is duidelijk dat het een schakel in de ontwikkelingsketen is. Vergelijk het werk wat dat betreft met Landschaft mit weidenden Kühe, 1908, pastel op papier, 12,7 x 20,3 cm en het mag duidelijk zijn dat dergelijke schetsen de opmaat voor vervolg werken zijn en derhalve qua ontwikkeling onontbeerlijk.

Op 7 maart 2020 wordt een nieuw schilderij feestelijk overhandigd aan het Museum Noordwijk. Het betreft het schilderij “Calisplein in de winter”.

Op 4 maart 2019 werd het jaarverslag door het bestuur van de Stichting Vrienden Museum Noordwijk formeel vastgesteld. Conform de eisen van het hebben van een ANBI-status is de vastgestelde jaarrekening gepubliceerd op deze website.

Did you know that Museum Noordwijk , located in the beautiful 400-year-old farm in the dunes on Jan Kroonsplein, exhibits paintings, pottery and sculptures by talented artists from Noordwijk?

The exhibition of the work of the sculptress Charlotte van Pallandt (1898-1997) attracted more than 10,000 visitors!

Museum Noordwijk’s mission is to supplement its core collection in such a way that it builds up, displays and manages our Noordwijk heritage for generations to come. And become a leader in it. In order to achieve this and to be able to regularly purchase new works, the Friends of Museum Noordwijk Foundation has been established.

museum Noordwijk and the regional museum Veldzicht are part of theOld Noordwijk Society. This association has 2250 members and is kept running by approximately 140 volunteers. Museum Noordwijk’s operational costs are covered for two-thirds by member contributions and operating contributions from sponsors and for one-third by the Municipality of Noordwijk. Additional funds are needed to continue to supplement the core collection with new works in accordance with the Museum’s mission. With your  donation you can also become a ‘Friend of Museum Noordwijk’ and help to preserve Noordwijk’s past for future generations. You can also help us as a ‘Friend of the Museum’ by donating an art contribution.

As a ‘Friend of Museum Noordwijk’ you will receive free access to the museum, private guided tours of new exhibitions and notification of new purchases. 

And of course we report annually how the funds raised have been spent.

Interested? Please contact us via the secretary of the Friends of Museum Noordwijk Foundation . We will respond as soon as possible.

Geschonken werken door SVMN

Zelfportret - Charlotte van Pallandt
Schelpenvisser - Daniël Noteboom
Achterweg - Jan Hillebrandt Wijsmuller
Vuurtoren Noordwijk - Herman Bieling
Vazen - De Kroon (3x)

Lijst van door SVMN geschonken werken

Naam Techniek Kunstenaar
Vaas, vlinder Aardewerk, glazuur De Kroon
Vaas, vlinder Aardewerk, glazuur De Kroon
Vaas, bloem Aardewerk, glazuur De Kroon
Vaas, bloem Aardewerk, glazuur De Kroon
Buste vrouw Brons Wenckebach
Buste man Brons Wenckebach
Beeld stofzuiger Polyester Maja van Hall
Vuurtoren Noordwijk olieverfschilderij Herman Bieling
Noordwijk, Achterweg Olieverfschilderij Wijsmuller
Calisplein, winter Gemengde techniek Berkemeier
Calisplein potlood Berkemeier
Vaas, roofvogel Aardewerk, glazuur De Kroon
Wilhelmina Brons Van Pallandt
Wilhelminahofje olieverfschilderij Noteboom
Schelpenvisser olieverfschilderij Noteboom
Hoofdstraat olieverfschilderij Wijsmuller
Liggend naakt houtskool Van Pallandt
Vrouwenhoofd, lijnen potlood Van Pallandt
Vrouwelijk naakt krijt Van Pallandt
Vrouwenhoofd Rood krijt Van Pallandt
Vrouwelijk naakt, gedraaid Krijt? Van Pallandt
Zelfportret? houtskool Van Pallandt
Holländerin olieverf Leo Klein-Diepold
Vrouwenfiguur brons Wenckebach
De speetster tegeltableau De Kroon
Staand naakt Rood krijt Van Pallandt
Zittend naakt Potlood krijt Van Pallandt
Zittend meisje houtskool Van Pallandt
Naakt, gebogen houding Rood krijt Van Pallandt
Badenden krijt Max Liebermann
Strand krijt Max Liebermann